Sposób przygotowania:
Łosoś z oranżowym puree
Filety z łososia zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy i grejpfruta i odstawić na 30 minut. Obrać, umyć i pokroić ziemniaki i marchew. Zalać w jednym garnku niewielką ilością wody. Dodać szczyptę soli i ugotować do miękkości. Po 15 minutach gotowania ziemniaków wyjąć łososia z marynaty i osuszyć go dokładnie na papierowych ręcznikach kuchennych. Posolić. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Na gorącym smażyć rybę na rumiano z obu stron. W trakcie smażenia ryby odcedzić ziemniaki ( powinny być juz miękkie ). Dodać masło ,skórkę cytrynową i sok pomarańczowy . Utłuc dokładnie na puree .Puree zostawić na bardzo małym gazie i mieszając odparować nadmiar wilgoci. Łososia zdjąć z patelni. Podawać z puree udekorowanym kawałkami marchewki . Do tego mix chrupiących sałat z cytrusowym dresingiem. * Niektórym monotonia koloru pomarańczowego i nuta cytrusowego smaku może wydawać sie przesadą , ale zapewniam , że tak nie jest .
zbysiowa