Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Łosoś z oranżowym puree

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dzisiejszy łosoś marynowany w soku z cytrusów aż mnie kusił by podać go puree ziemniaczano-marchewkowym z nutką skórki cytrynowej.

Łosoś z oranżowym puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z oranżowym puree

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z oranżowym puree
Filety z łososia zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy i grejpfruta i odstawić na 30 minut. Obrać, umyć i pokroić ziemniaki i marchew. Zalać w jednym garnku niewielką ilością wody. Dodać szczyptę soli i ugotować do miękkości. Po 15 minutach gotowania ziemniaków wyjąć łososia z marynaty i osuszyć go dokładnie na papierowych ręcznikach kuchennych. Posolić. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Na gorącym smażyć rybę na rumiano z obu stron. W trakcie smażenia ryby odcedzić ziemniaki ( powinny być juz miękkie ). Dodać masło ,skórkę cytrynową i sok pomarańczowy . Utłuc dokładnie na puree .Puree zostawić na bardzo małym gazie i mieszając odparować nadmiar wilgoci. Łososia zdjąć z patelni. Podawać z puree udekorowanym kawałkami marchewki . Do tego mix chrupiących sałat z cytrusowym dresingiem. * Niektórym monotonia koloru pomarańczowego i nuta cytrusowego smaku może wydawać sie przesadą , ale zapewniam , że tak nie jest .
Łosoś z oranżowym puree
Filety z łososia zalane sokiem wyciśniętym z pomarańczy i grejfruta
Łosoś z oranżowym puree
Ziemniaki i marchew ugotowane i odcedzone utłuc z masłem i odrobiną otartej skórki cytrynowej i sokiem z pomarańczy
Łosoś z oranżowym puree
Filety z łososia wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikami kuchennymi - oprószyć mąką
Łosoś z oranżowym puree
Smażyć na goracym oleju na rumiano z obu stron