Sposób przygotowania:
Łosoś z ryżem Venere i szparagami
Sok pomarańczowy i z ananasa oraz 1 łyżkę oliwy starannie połączyć . Doprawić do smaku, dodać imbir i wymieszać . Odłożyć kilka łyżeczek do miseczki. -Pozostałą marynatą zalać filety i odstawić na 15-20 minut. Kto chce może dosolić rybę. -Ugotować ryż w/ g zaleceń producenta /ok. 30 -40 min/. -Szparagi starannie umyć, odłamać stwardniałe części, usunąć twarde łuski /jeśli wymaga obrać nożykiem do warzyw/ i ugotować al dente /15 min/ w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Najlepiej w wysokim ,wąskim garnku .Dobrze, jeśli główki wystają nad powierzchnię wody. -Ugotowane szparagi przelać zimną wodą, odsączyć i przełożyć do miseczki. -Odłożoną wcześniej marynatę połączyć z łyżką oliwy z oliwek i skropić szparagi. -Filet z łososia przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia / skórą na papier/,obłożyć kilkoma gałązkami koperku i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok. 20 minut w temp.180 st.C -Upieczoną rybę podawać z ryżem i szparagami. -Posypać obficie świeżym koperkiem. Podawać z lampką białego wytrawnego wina.
evita0007