Kasia Pi

Kasia Pi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Ceviche z łososia na tapenadzie z groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zaczął się karnawał, czas zabaw i spotkań towarzyskich. Minione święta po raz kolejny były ciężki i syte. Więc, aby podczas zabaw było nam lekko i przyjemnie, to polecam niecodzienną przystawkę z łososia w stylu meksykańskim, podkręconą Tequilą.

Ceviche z łososia na tapenadzie z groszku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ceviche z łososia na tapenadzie z groszku

 

 

  • · 250g filetu z łososia
  • · sok z 1 limonki + skórka
  • · sok z ½ pomarańczy + skórka
  • · sok z 1 cytryny + skórka
  • · ½ szalotki
  • · 50ml Tequili
  • · ½ czerwonej papryczki chili
  • · sól
  • · kilka listków świeżej mięty

 

  • · 6 owoców liczi

 

  • Składniki na tapenadę z zielonego groszku:

 

  • · 1 szklanka mrożonego groszku zielonego HORTEX
  • · kilka listków świeżej mięty
  • · sól
  • · 6 łyżek oliwy
  • · ½ zielonej papryczki chili
  • · sok z ½ limonki

 

Sposób przygotowania:

Ceviche z łososia na tapenadzie z groszku
1. CEVICHE: filet z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbawić ewentualnych ości i skóry. Przygotować marynatę: do Tequili wrzucić posiekane listki mięty i posiekana chili. Dodać soki i skórki z owoców cytrusowych oraz drobno posiekaną szalotkę. Doprawić do smaku solą i wszystko wymieszać. Do marynaty włożyć łososia, zakryć szczelnie naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1,5h. Jeśli marynata nie zakrywa w całości ryby to po 45min. należy przewrócić ja na drugą stronę. W tym czasie kwasy z owoców cytrusowych zetną biało na zewnątrz ryby i stanie się ona biaława. Wyciągamy rybę z marynaty i ostrym nożem kroimy ją w cienkie plasterki. 2. TAPENADA: mrożony groszek wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 4 min. (nie przykrywamy naczynia, aby groszek nie stracił zielonego soczystego koloru). Następnie odcedzamy i wrzucamy do miski z lodem i zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odcedzamy. Wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i krótko miksujemy. Doprawiamy do smaku solą. Rant kieliszka do Margarity zanurzamy w wodzie, a następnie w soli, odstawiamy do wysuszenia. Na dno kieliszka układamy porcję tapenady z groszku, a na nią ceviche z łososia, skrapiamy marynatą, dekorujemy listkami mięty, płatkami liczi i skórką cytrusów. Przed podaniem mocno schłodzić.
Ceviche z łososia na tapenadzie z groszku
zielony groszek Hortex
Ceviche z łososia na tapenadzie z groszku
gotowa tapenada z groszku Hortex
Ceviche z łososia na tapenadzie z groszku
łosoś w cytrusowej marynacie

Tagi:

groszek