Sposób przygotowania:
Ceviche z łososia na tapenadzie z groszku
1. CEVICHE: filet z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbawić ewentualnych ości i skóry. Przygotować marynatę: do Tequili wrzucić posiekane listki mięty i posiekana chili. Dodać soki i skórki z owoców cytrusowych oraz drobno posiekaną szalotkę. Doprawić do smaku solą i wszystko wymieszać. Do marynaty włożyć łososia, zakryć szczelnie naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1,5h. Jeśli marynata nie zakrywa w całości ryby to po 45min. należy przewrócić ja na drugą stronę. W tym czasie kwasy z owoców cytrusowych zetną biało na zewnątrz ryby i stanie się ona biaława. Wyciągamy rybę z marynaty i ostrym nożem kroimy ją w cienkie plasterki. 2. TAPENADA: mrożony groszek wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 4 min. (nie przykrywamy naczynia, aby groszek nie stracił zielonego soczystego koloru). Następnie odcedzamy i wrzucamy do miski z lodem i zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, odcedzamy. Wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i krótko miksujemy. Doprawiamy do smaku solą. Rant kieliszka do Margarity zanurzamy w wodzie, a następnie w soli, odstawiamy do wysuszenia. Na dno kieliszka układamy porcję tapenady z groszku, a na nią ceviche z łososia, skrapiamy marynatą, dekorujemy listkami mięty, płatkami liczi i skórką cytrusów. Przed podaniem mocno schłodzić.