Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Lubczykowe babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Babeczki z makaronu...czemu nie? A do tego ciekawe nadzienie.

Lubczykowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lubczykowe babeczki

 

Sposób przygotowania:

Lubczykowe babeczki
Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta. Udka obieramy i drobno kroimy, ale bez skóry. Fetę kroimy w kostkę. Foremki z papilotkami wykładamy wstążkami makarony, wybieramy te najdłuższe. Na spód dajemy odrobinę mięsa, następnie kostkę fety i przykrywamy mięsem. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszając cały czas zarumieniamy. To jest ważne, aby sosu nie było czuć mąką. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając i gotując. Doprawiamy i takim sosem zalewamy każdą z foremek. Zapiekamy w 200 stopniach około 20 min. Aż się końcówki makaronu ładnie zarumienią. Posypujemy odrobiną świeżego drobno krojonego lubczyku. Smacznego.
Lubczykowe babeczki
Najlepiej gdy mamy wędzone udka własnej roboty, ale sklepowe też się nadają.
Lubczykowe babeczki
Do wyłożonych makaronem foremek, nakładamy mięso i fetę.
Lubczykowe babeczki
Beszamel wymaga cierpliwość , a odwdzięczy się smakiem.
Lubczykowe babeczki
Każdą z foremek dopełniamy sosem i zapiekamy.