Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Szybciutko wstawiam obiadek bo zaraz wnuki wrócą ze spaceru i zrobimy kawusię.
Dziś ,, Schabowy fusion z sosem Teriyaki :
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś obiadek wstawiam z opóźnieniem bo mi wnuk grzebał w laptopie ( jeszcze się zgrywa wszystko na płytkę bo robię sobie kopię bezpieczeństwa a to trwa i trwa ) .Kupiłam trochę kurek i zrobiłam ,, Skurczony - gulasz wg Buni " - gulaszu już nie ma a w domu jeszcze kurkami pachnie. Mniam było.
Odp: Z ornitologią na "ty"
- Forum: Z ornitologią na "ty"
No i widzisz Bahusku zainteresowanie jest ( hi
) . Wniosek z tego ,, ptaszki " trzeba trzymać na uwięzi bo mogą skończyć w garnku
Odp: Może mi doradzicie.
- Forum: Może mi doradzicie.
Też uważam , że warto. Człowiek powinien się uczyć i samorealizowac przez całe życie .Nie ma nic gorszego niż odpoczynek umysłowy . Nawet jak będzie trzeba zmienić plany w trakcie to i tak coś zyskasz .Sama świadomość ,że wystartowałaś to już durzo. Trzymam kciuki.
Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
Słuchajcie mam prośbę do wszystkich . Sama zaczęłam niefortunnie ten wątek bo mnie poniosło. A teraz mam prośbę do wszystkich . Komentujmy przepisy ( pod przepisami ) bo zaczynamy się nakręcać - a nie chciała bym by było tak że sprowokowałam nagonkę na kogoś .Przepraszam i proszę jeszcze raz - odpuśćmy już sobie to publiczne rozważanie kto jak gotuje . Zamotałam się chyba
- pewnie to wina jesieni ( życia też )
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Już wyjaśnione i załatwione . Dziękuję Eli za czujność .
Kochani tak przy okazji jeszcze raz przypominam , że książki kucharskie są po to by z nich korzystać -ale tylko prywatnie. Nie wolno używać cudzego tekstu jako swojego . Jeśli wykorzystujemy cudzy pomysł to dobrze jest dopisać na czym się wzorujemy ( dotyczy to przedewszystkim ciast i drinków czy nalewek bo tu raczej gramatury nie zmieniamy ) - ale opisujmy swój przepis ( swoją wersję potrawy , swój sposób doprawienia, podania itp ) .
Przecież miliony ludzi gotuje rosół, gulasz , robi placki ziemniaczane - a kazdy trochę inaczej. I o to trochę inaczej zazwyczaj chodzi. To jest to coś co decyduje o tym ,że nasze danie jest inne- wyjątkowe .A jeśli gotujemy wg cudzego przepisu jota w jotę to nie wstawiajmy tego jako swój- podzielmy się pomysłem na forum .
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Bahus napisał(a): A oto mały fragment mojej własnoręcznie wykonanej kolekcji
Bahus- za piasek pustyni padam plackiem z zachwytu .
Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?
- Forum: Co dzisiaj na podwieczorek?
,,Bunia robi panna cottę ":
Odp: oto mój pomysł na kolację
- Forum: co na kolację ?
Potrawy grillowe to nie tylko mięsa na ciepło , to również - sosy, sałatki , dodatki.
Zrobiłam sałatkę wykorzystując gotowanego kalafiora i pierś kurczaka z grilla czyli ,, Kurczak dziobie kalafiora "
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Kalafiorek na ostro. Przy okazji dowiedziałam się , ze kalafior pochodzi z Cypru a piri-piri z Mozambiku .
,, Jak Mozambik skrzyżowałam z Cyprem "