Sposób przygotowania:
Lukrowany domek
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać do niej cukier oraz przyprawę do piernika, wymieszać wszystko łyżką i dodać miód, jajka oraz masło pokrojone w kostkę, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować. Z ciasta wyciąć 4 prostokąty 20cm na 10cm i w dwóch wyciąć kwadraty na okna, następnie odznaczyć prostokąt 12cm podstawy na 10cm wysokości i od góry zaczynając odznaczyć trójkąt o bokach 10cm - po wycięciu będziemy mieli przód i tył domku w jednym elemencie. Wyciąć drzwi i ewentualnie małe serduszko na okno.
Na blaszce wyłożonej papierem upiec 2 boki z oknami, 2 elementy dachu oraz tył i bok ciasta, drzwi i wycięte kwadraty na okna też upiec bo z nich zrobimy okiennice. Z pozostałego ciasta wyciąć 42 małe kółeczka, które następnie należy przeciąć na pół (po upieczeniu będą to nasze dachówki) oraz koło o średnicy 30cm jako podstawę naszej chatki.
Ciasta starcza też na płot i dodatkowe ozdoby domku - u mnie jest to choinka, ławeczka i rąbane drwa. Wszystko pieczemy w 180 stopniach, przez około 15 minut.
Lukier: Białka wcześniej sparzonych jajek ucierać z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku cytrynowego do uzyskania odpowiedniej gęstości (cukier dosypujemy porcjami, cały czas ucierając - ja robię to ręcznym robotem).
Na okrągłym spodzie sklejamy lukrem nasze elementy domku - jak klocki. W razie potrzeby używamy podpórek. Sklejony domek odstawiamy na 2 godziny, do momentu zastygnięcia lukru. Kiedy domek już solidnie się trzyma zaczynamy jego dekorowanie, przyklejamy osobno dachówki, okiennice i drzwi. Cały domek ozdabiamy lukrem i kolorowymi cukierkami na koniec wszystko posypujemy cukrem pudrem - jak białym śniegiem. Smacznego!
Schłodzone ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować. Z ciasta wyciąć 4 prostokąty 20cm na 10cm i w dwóch wyciąć kwadraty na okna, następnie odznaczyć prostokąt 12cm podstawy na 10cm wysokości i od góry zaczynając odznaczyć trójkąt o bokach 10cm - po wycięciu będziemy mieli przód i tył domku w jednym elemencie. Wyciąć drzwi i ewentualnie małe serduszko na okno.
Na blaszce wyłożonej papierem upiec 2 boki z oknami, 2 elementy dachu oraz tył i bok ciasta, drzwi i wycięte kwadraty na okna też upiec bo z nich zrobimy okiennice. Z pozostałego ciasta wyciąć 42 małe kółeczka, które następnie należy przeciąć na pół (po upieczeniu będą to nasze dachówki) oraz koło o średnicy 30cm jako podstawę naszej chatki.
Ciasta starcza też na płot i dodatkowe ozdoby domku - u mnie jest to choinka, ławeczka i rąbane drwa. Wszystko pieczemy w 180 stopniach, przez około 15 minut.
Lukier: Białka wcześniej sparzonych jajek ucierać z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku cytrynowego do uzyskania odpowiedniej gęstości (cukier dosypujemy porcjami, cały czas ucierając - ja robię to ręcznym robotem).
Na okrągłym spodzie sklejamy lukrem nasze elementy domku - jak klocki. W razie potrzeby używamy podpórek. Sklejony domek odstawiamy na 2 godziny, do momentu zastygnięcia lukru. Kiedy domek już solidnie się trzyma zaczynamy jego dekorowanie, przyklejamy osobno dachówki, okiennice i drzwi. Cały domek ozdabiamy lukrem i kolorowymi cukierkami na koniec wszystko posypujemy cukrem pudrem - jak białym śniegiem. Smacznego!
zbysiowa
iziona
Dziękuję :)