Sposób przygotowania:
Babka migdałowa 2
Migdały sparzyć i odstawić na 20 minut, a następnie odcedzić je. Wyparzone migdały orać i drobno posiekać. Cukier oraz żółtka ubić ze sobą bardzo dokładnie i dodać do tego posiekane migdały. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. W następnej kolejności dodać do masy również mąkę pszenną. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Formę dokładnie nasmarować margaryną i posypać bułką tartą. Zrobione ciasto, dobrze wymieszane przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Dwa białka ubić na sztywną pianę i wymieszać ją z cukrem pudrem. Z połówki cytryny wycisnąć sok, a później wymieszać go z białkami wymieszanymi z cukrem pudrem. Masą tą polać upieczoną babkę i przyozdobić płatkami migdałowymi,.