A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Lux-zraziki z karkówki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

prawdziwy przysmak dla wszystkich kochających mięsko ;-))) tu wzbogacony warzywami, prawdziwy rarytas do kaszy kuskus-polecam

Lux-zraziki z karkówki

Składniki:

Lux-zraziki z karkówki

 

  • 5 plastrów karkówki(od schabu)
  • pół papryki
  • pół cebuli
  • kawałek ogórka konserwowego
  • garść mrożonych warzyw z mieszanki 7-warzyw
  • vegeta
  • sól
  • szczypta ostrej papryki
  • przyprawa do szaszłyków i grilla
  • mąka pszenna do obtoczenia zrazów
  • cukier
  • sok z cytryny
  • maggi
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Lux-zraziki z karkówki
Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, posypujemy lekko vegetą i na środek układamy wstążki papryki, ogórka i piórka cebuli. Zwijamy mięsko w roladki i spinamy wykałaczką. Wierzch zrazów obsypujemy przyprawą do szaszłyków i wszystkie obtaczamy w mące. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na piękny kolor. Do garnka wlewamy ok.1 litra wody, dodajemy mrożonkę ,vegetę i inne przyprawy do smaku, sok z cytryny spowoduje, że mięsko stanie się delikatnie kruche. Wrzucamy do wywaru gorące zrazy i dusimy przez około pół godziny. Mąka spowoduję, że sos stanie się aksamitny i delikatny. Podajemy na gorąco, smacznego.