SUPERPRZEPIS

Maczajka z mięskiem

  • iwa643
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6
Maczajka z mięskiem

Maczajka z mięskiem - to ulubione danie moich dzieci

Składniki:

Maczajka z mięskiem

 

  • chleb,
  • 3 łyżki kaszka manna,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 30 dag mięso mielone,
  • 1 szt cebula,
  • Sól,
  • pieprz,
  • przyprawa w płynie,
  • 1 szt kostka wieprzowa,
  • 1 łyżka mąka,
  • 2 łyżki śmietan a

 

Sposób przygotowania:

Maczajka z mięskiem
Cebule obieramy drobniutko siekamy . Czosnek obieramy i wyciskamy .Do mięsa mielonego dodajemy kaszkę manną ,pieprz świeżo mielony sól przyprawę w płynie,wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulą . Wszystko mieszamy dość długo ,wtedy pulpeciki będą kruche ,można dodać trochę zimnej wody lub jajko . Formujemy kotleciki obtaczamy je w mące i smażymy na złoto n a1 łyżce oliwy . Gdy są brązowe podlewamy je szklanką gorącej wody z rozpuszczonym rosołkiem wieprzowym . Dusimy pod przykryciem . Mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody ,dolewamy trochę gorącego sosu mieszamy i zaciągamy sos. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku . Na talerzy dajemy mięsko sos i pokrojony w kosteczkę chlebek zamiast ziemniaków .