Sposób przygotowania:
Maczajka z mięskiem
Cebule obieramy drobniutko siekamy . Czosnek obieramy i wyciskamy .Do mięsa mielonego dodajemy kaszkę manną ,pieprz świeżo mielony sól przyprawę w płynie,wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulą . Wszystko mieszamy dość długo ,wtedy pulpeciki będą kruche ,można dodać trochę zimnej wody lub jajko . Formujemy kotleciki obtaczamy je w mące i smażymy na złoto n a1 łyżce oliwy . Gdy są brązowe podlewamy je szklanką gorącej wody z rozpuszczonym rosołkiem wieprzowym . Dusimy pod przykryciem . Mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody ,dolewamy trochę gorącego sosu mieszamy i zaciągamy sos. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku . Na talerzy dajemy mięsko sos i pokrojony w kosteczkę chlebek zamiast ziemniaków .