krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Mak wigilijny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Mak wigilijny

Składniki:

Mak wigilijny

 

  • 25 dkg maku,
  • 25 dkg cukru,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
  • 25 dkg siekanych orzechów,
  • zapach migdałowy i pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Mak wigilijny
Mak sparzyć wrzątkiem (musi być cały przykryty wodą) i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i pozostawić do obcieknięcia. Zmielić w mikserze, dodać cukier, wlać śmietanę, dosypać orzechy i zapachy. Wymieszać. Wstawić mak do ciepłego (nie gorącego) piekarnika na półgodziny, aby się wyprażył. Ostudzić.
Na leguminę wigilijną - schłodzić w lodówce i podać z łamanym kruchym ciastem (łamańce). Mak można wymieszać także z zimnymi kluskami (krajanka) i podać po rybie jako kluski z makiem.

Tagi:

mak