KLERETYK

KLERETYK

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Makaron chiński ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wszystkie składniki przygotować przed smażeniem. Podczas smażenia cały czas mieszamy składniki.

Makaron chiński ze skórką pomarańczową

Składniki:

Makaron chiński ze skórką pomarańczową

 

Sposób przygotowania:

Makaron chiński ze skórką pomarańczową
1. Przygotowywanie składników :
- wołowinę pokroić w cienkie paski w poprzek włókien
- cebulę kroimy w półksiężyce
- marchewkę kroimy w cienkie słupki dł. ok 2-3cm
- por podobnie jak cebulę kroimy w półksiężyce
- pietruchę kroimy jak marchewkę w słupki
- grzyby mun zalewamy wrzątkiem, jak się "rozwiną" odsączamy i kroimy w paski
- pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę, część skórki (1/5 całości) pomarańczowej oddzielamy od białej części i kroimy w piórka ( jak do kandyzowania)
- ząbki czosnku obieramy i miażdżymy na desce (nie kroimy)
- imbir kroimy w cienkie płatki
- makaron chiński zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 4min, następnie przelewamy do durszlaka i hartujemy zimną wodą.

2. Smażenie:
W woku (lub w dużej patelni) podsmażamy na oliwie mięso, po chwili wrzucamy, czosnek, imbir, cebulę oraz skórkę pomarańczową. Smażymy jakieś 4 min. (jeżeli wok zrobi się zbyt suchy możemy podlać np. sokiem z pomarańczy lub wodą). Dodajemy marchewkę, pietruszkę i grzyby mun, smażymy ok. 7min. Dodajemy pora i pomarańcze, smażymy chwilką, dodajemy sos sojowy, oraz miód. Na koniec dodajemy kiełki oraz makaron, trzymamy na jeszcze chwilkę na kuchence