Sposób przygotowania:
Makaron czekoladowy truskawkowo- różany
-Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. -Mąkę wymieszać z kakao, dodać szczyptę soli , na środku zrobić wgłębienie, wlać jajka zmieszane z żółtkiem i oliwę oraz lekko schłodzoną czekoladę. -Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto /jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać odrobinę wody, jeśli miękkie odrobinę mąki/. -Owinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na ok.30 minut. -Ciasto cienko rozwałkować najlepiej tworząc prostokąt .Ddłuższy bok złożyć na trzy części. Pokroić na wstążki o szerokości ok. pół centymetra /jeśli wymaga delikatnie podsypać mąką/. -Gotować w lekko osolonej wodzie / przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia makronu na wierzch./ -Ugotowany makaron przecedzić /przelać wodą/ i wyłożyć na talerze. -Truskawki zmiksować z łyżką cukru . -Serek mascarpone wymieszać z łyżką cukru i śmietaną, dodać płyn różany i wymieszać. -Polać musem truskawkowym i różanym kremem mascarpone.
zbysiowa
mysza75
2milutka
jaNina
Powiem więc : super kompozycja kulinarna, chętnie zjadłabym porcyjkę :)
cris