cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron czekoladowy truskawkowo- różany

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tagliatelle czekoladowe z musem truskawkowym i różanym kremem mascarpone ,a resztę można się tylko domyśleć....

Makaron czekoladowy truskawkowo- różany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron czekoladowy truskawkowo- różany

 

 

  • oraz/ ilości w-g uznania/
  • ok.150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok 2 łyżki cukru pudru/ lub ile kto lubi/
  • kilka kropli wody różanej
  • ok. 200-300 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Makaron czekoladowy truskawkowo- różany
-Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. -Mąkę wymieszać z kakao, dodać szczyptę soli , na środku zrobić wgłębienie, wlać jajka zmieszane z żółtkiem i oliwę oraz lekko schłodzoną czekoladę. -Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto /jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać odrobinę wody, jeśli miękkie odrobinę mąki/. -Owinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na ok.30 minut. -Ciasto cienko rozwałkować najlepiej tworząc prostokąt .Ddłuższy bok złożyć na trzy części. Pokroić na wstążki o szerokości ok. pół centymetra /jeśli wymaga delikatnie podsypać mąką/. -Gotować w lekko osolonej wodzie / przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia makronu na wierzch./ -Ugotowany makaron przecedzić /przelać wodą/ i wyłożyć na talerze. -Truskawki zmiksować z łyżką cukru . -Serek mascarpone wymieszać z łyżką cukru i śmietaną, dodać płyn różany i wymieszać. -Polać musem truskawkowym i różanym kremem mascarpone.
Makaron czekoladowy truskawkowo- różany
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
Makaron czekoladowy truskawkowo- różany
Ciasto cienko rozwałkować nadając mu kształt prostokąta.
Makaron czekoladowy truskawkowo- różany
Rozwałkowane ciasto pokroić w grube paseczki tzw krajankę.
Makaron czekoladowy truskawkowo- różany
Ugotowany makaron wyłożyć na talerze polać musem truskawkowym i kremem mascarpone.