SUPERPRZEPIS

Makaron funghi

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Makaron funghi Więcej zdjęć (5)

Pyszna, szybka i bezmięsna włoska potrawa. Dla miłośników makaronu :)

Składniki:

Makaron funghi

 

  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200g grubego makaronu (najlepiej włoskiego penne lub tagliatelle)
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 75g śmietany 18%

 

  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (lub po połowie łyżeczki słodkiej i ostrej)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron funghi

  • Pieczarki pokroić w plastry. Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na roztopionym maśle na patelni. Dodać pieczarki i smażyć ok. 5 minut.

  • W między czasie nastawić wodę na makaron i ugotować go wg. przepisu z opakowania.

  • Do obsmażonych grzybów wlać bulion warzywny i wsypać paprykę. Wodę na średnim ogniu należy odparować do ok połowy.

  • Dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić solą. Dokładnie wymieszać sos.

  • Pietruszkę posiekać i część dodać do sosu.Na talerz nałożyć makaron, polać sosem i udekorować posiekaną drobno pietruszką.

  • Porcja dla 2 osób. Smacznego!

Makaron funghi
Makaron funghi. Pyszna
Makaron funghi
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na roztopionym maśle.
Makaron funghi
Pieczarki pokroić w plastry i dodać do cebuli na patelni.
Makaron funghi
Wlać bulion i dodać paprykę. Odparować wodę o połowę.

Tagi:

makaron