Sposób przygotowania:
Makaron gigant z warzywami i kurczakiem
Pierś kurczaka pokroiłam i posypałam oregano, chili, solą i pieprzem, odstawiłam na chwilę. Bakłażana i pomidora pokroiłam w plastry. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i zrumieniłam kurczaka. Następnie mięso zdjęłam z patelni, wlałam kolejną łyżkę oleju i wrzuciłam plastry bakłażana oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodałam odrobinę soli i pieprzu i delikatnie smażyłam. W tak zwanym międzyczasie do osolonego wrzątku wrzuciłam makaron i ugotowałam go al-dente. Gdy bakłażan lekko zmiękł wymieszałam go z wcześniej podsmażoną piersią kurczaka. Następnie na wierzchu położyłam plastry pomidora i kawałki ricotty, bardzo delikatnie wymieszałam i smażyłam dosłownie chwilę, tak, aby pomidor tylko odrobinę stracił swoją "surowość". Na talerzach rozłożyłam makaron, a na nim podsmażone warzywa z kurczakiem i listkami świeżej bazylii. Całość skropiłam odrobiną aromatycznej oliwy.