kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Makaron kokardki - zapiekanka na skwareczkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybko, smacznie , oryginalnie i niestety kalorycznie. Czasem jednak trzeba zapomnieć o kaloriach i cieszyć się smakiem.

Makaron kokardki - zapiekanka na skwareczkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron kokardki - zapiekanka na skwareczkach

 

  • 500g makaronu kokardki lub świderki
  • 400g boczku wędzonego
  • 200g żółtego sera gouda
  • 300g kiełbasy swojskiej z tłuszczykiem (lub innej )
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy knorr delikat
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Makaron kokardki - zapiekanka na skwareczkach
Makaron gotujemy do do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Jak zaczną się robić skwarki dokładamy osączony makaron i chwile podsmażamy . Dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawę, mieszamy. Kiełbasę kroimy w talarki i dokładamy do makaronu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekamy 20min. Po tym czasie dokładamy starty ser i mieszamy. Ser ładnie się rozpuści. Wykładamy na talerze i polewamy ketchupem.
Makaron kokardki - zapiekanka na skwareczkach
Etap 1Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, wtedy nam się nie poskleja.
Makaron kokardki - zapiekanka na skwareczkach
Etap 2Na wysmazonym boczku podsmażamy makaron.
Makaron kokardki - zapiekanka na skwareczkach
Etap 3Przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Makaron kokardki - zapiekanka na skwareczkach
Etap 4Upieczona zapiekanka z dodatkiem wiejskiej kiełbasy.