eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Makaronowa zapiekanka Eli

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszna zapiekanka na obiad lub kolację.

Makaronowa zapiekanka Eli

Składniki:

Makaronowa zapiekanka Eli

 

  • 1 paczka makaronu(ja dałam farfale,czyli kokardki)
  • 1 podwójną pierś kurczaka
  • Marynata do kurczaka:
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól,pieprz

 

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 cebule czerwone
  • 1 pęczek dymki(szczypior)
  • sól,pieprz
  • olej

 

 

  • 15 dkg sera żółtego(potarty na tarce z dużymi oczkami)

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka Eli
Piersi pokroić w paseczki(jak do chińszczyzny).Składniki marynaty połączyć,wlać do kurczaka,wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.Obrane jarzyny zetrzeć na tarle z grubymi oczkami.Cebulę czerwoną pokroić w kostkę,szczypior dymki w małe kawałki.Na rozgrzanym oleju usmażyć kurczaka,wyjąć.Na pozostałym po mięsie tłuszczu przesmażyć cebulę,jarzynki,posolić,popieprzyć i na konieć dodać szczypior.Zdjąć z ognia,dodać mięso,odcedzoną,opłukaną fasolę i wymieszać.Makaron ugotować al dente.Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu,farsz mięsno-warzywny,resztę makaronu.Śmietanę zagotować,mąkę rozprowadzić wodą i wlać do śmietany,doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową,curry,czosnkiem granulowanym i zagotować.Camembert i serek topiony pokroić na małe kawałki,dodać do sosu i mieszać aż ser się rozpuści.Sosem zalać zapiekankę i posypać serem.Przykryć pokrywką i zapiekać 30 minut w temp.180 stopni.Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze,aż ser się zrumieni.Smacznego i