pieguska

pieguska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Makaron kurczakowo-szpinakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobry pomysł na szybki i łatwy obiad.

Makaron kurczakowo-szpinakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron kurczakowo-szpinakowy

 

  • makaron 300g (1092 kcal)
  • połowa piersi z kurczaka 150g (180 kcal)
  • szpinak mrożony brykiet 200g (35 kcal)
  • 1 ząbek czosnku (7 kcal)
  • łyżeczka oleju rzepakowego (44 kcal)
  • łyżka śmietany 12% (24 kcal)
  • plaster żółtego sera 5g (20 kcal)
  • przyprawy: gyros, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron kurczakowo-szpinakowy
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - uważamy, aby go nie rozgotować!

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - uważamy, aby go nie rozgotować! .Pierś z kurczaka kroimy w drobne kosteczki i smażymy dodając łyżeczkę oleju oraz przyprawę do gyrosa. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak. Dodajemy śmietanę i opcjonalnie ser feta lub mozzarella. Kiedy ser się rozpuści wrzucamy na patelnię ugotowany makaron. Polecam podawać z sosem czosnkowym.
Makaron kurczakowo-szpinakowy
Najpierw należy usmażyć pierś z kurczaka
Makaron kurczakowo-szpinakowy
Następnie dodajemy na patelnię rozmrożony szpinak
Makaron kurczakowo-szpinakowy
Dorzucamy ugotowany makaron - pamiętaj o posoleniu wody!
Makaron kurczakowo-szpinakowy
Dodajemy ser i całość dusimy przez chwilę