kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1195]

Makaron naleśnikowy z jeżynami i kremem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne danie, które możemy podać na słodki obiad lub deser. Makaron, jeżyny i śmietana o smaku kokosowym to pyszne połączenie. Polecam.

Makaron naleśnikowy z jeżynami i kremem kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron naleśnikowy z jeżynami i kremem kokosowym

Składniki na naleśniki :

  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Składniki na krem :

  • 400 ml śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 - 3 łyżki wiórków kokosowych

Pozostałe składniki :

  • jeżyny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron naleśnikowy z jeżynami i kremem kokosowym
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy. W międzyczasie myjemy jeżyny i osuszamy z wody na cedzaku. Śmietanę przelewamy do pojemnika i miksujemy na sztywno. Dodajemy oba cukry i wiórki kokosowe, mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz. Zwijamy w ruloniki i kroimy. 

Makaron przekładamy na talerze i dekorujemy kremem, układamy jeżyny. 

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Makaron naleśnikowy z jeżynami i kremem kokosowym
Składniki na ciasto miksujemy do połączenia.
Makaron naleśnikowy z jeżynami i kremem kokosowym
Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i kroimy.
Makaron naleśnikowy z jeżynami i kremem kokosowym
Do ubitej śmietany dodajemy wiórki kokosowe i cukry.
Makaron naleśnikowy z jeżynami i kremem kokosowym
Na makaron przekładamy krem i umyte jeżyny.