Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Makaron penne na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i szybkie do wykonania danie.

Makaron penne na zielono

Składniki:

Makaron penne na zielono

 

  • 130 g makaronu penne
  • 100 g cukinii, oczyszczonej z pestek (poza sezonem można użyć cukinii, która była wcześniej zamrożona)
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały brokuł (same różyczki)
  • 1/5 łyżeczki zielonego chili jalapeno (można zastąpić zwykłym chili)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli (lub wg uznania)
  • 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki startego sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Makaron penne na zielono
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować al dente (czas gotowania: 10 min, w zależności od makaronu). Odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i wrzucić do wrzącej wody, gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty i odcedzić. Cukinię pokroić na paseczki lub małe plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Posypać zielonym chili japanelo (jeśli lubimy pikantne dania) i smażyć przez ok. 4 minuty. Cukinię, makaron, brokuła i starty żółty ser umieścić w misce i wymieszać. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Naczynie do zapiekanek posmarować cienko masłem lub oliwą i przełożyć do niego wymieszane składniki. Wierzch posypać łyżką startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10-13 minut.