Sposób przygotowania:
Makaron penne na zielono
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować al dente (czas gotowania: 10 min, w zależności od makaronu). Odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i wrzucić do wrzącej wody, gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty i odcedzić. Cukinię pokroić na paseczki lub małe plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Posypać zielonym chili japanelo (jeśli lubimy pikantne dania) i smażyć przez ok. 4 minuty. Cukinię, makaron, brokuła i starty żółty ser umieścić w misce i wymieszać. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Naczynie do zapiekanek posmarować cienko masłem lub oliwą i przełożyć do niego wymieszane składniki. Wierzch posypać łyżką startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10-13 minut.