Ania Kaczorek

Ania Kaczorek

Kucharz
[Przepisów: 20]

Makaron penne z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie o bardzo małej zawartości cholesterolu.

Makaron penne z sosem pomidorowym

Składniki:

Makaron penne z sosem pomidorowym

 

  • makaron penne – 40 dag
  • rukola – 1 szklanka
  • przecier pomidorowy – 2 łyżki
  • pomidory – 2 duże sztuki
  • cebula – 1 duża
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • bazylia – 0,5 łyżeczki
  • oregano – 0,5 łyżeczki
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron penne z sosem pomidorowym
Porcja na 4 osoby



Na jedną porcję:

Energia: 480 kcal

Tłuszcze ogółem: 10 g

Cholesterol: 40 mg



Pomidory obierz ze skóry i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zmiażdż czosnek. Na głębokiej patelni podgrzej olej, wsyp cebulę i czosnek i podsmażaj aż się zrumienią. Dodaj przecier i pomidory. Duś sos aż zgęstnieje. Pod koniec dodaj przyprawy.Ugotuj makaron al dente, odsącz i zmieszaj z sosem. Każdą porcję udekoruj liśćmi rukoli.