Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Makaron po gospodarsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do 3 l wrzącej osolonej wody wsypać makaron, zamieszać, ugotować pod uchyloną

Makaron po gospodarsku

Składniki:

Makaron po gospodarsku

 

  • 1/2 paczki suchego makaronu (kolanka, rurki)
  • 40 dag kiełbasy
  • 30 dag pomidorów
  • 1/4 kg cebuli
  • 1/2 szkl oleju sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyzeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki
  • zielona pietruszka
  • 1 łyzka masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Makaron po gospodarsku
Do 3 l wrzącej osolonej wody wsypać makaron, zamieszać, ugotować pod uchyloną pokrywką. W tym czasie na duzej patelni rozgrzać olej, włożyć pokrajaną na krążki cebulę, smażyć na dość silnym ogniu mieszając. Gdy stanie się szklista, włozyć obraną ze skórki i pokrajaną na plasterki kiełbasę, zrumienić mieszając. Umyte pomidory pokrajane na ćwiartki poddusić w oddzielnym rondlu, dodając 5-6 łyzek wody. Gdy zmiękną odstawić z ognia, przetrzeć do kiełbasy, dodać resztę przypraw i na dużym ogniu dusić jeszcze 10 minut. Makaron odcedzić, wymieszac z masłem roślinnym, ułożyć w krąg na półmisku, posypując obficie zieloną pietruszką, w środek wlać sos z kiełbasą.