Sposób przygotowania:
Makaron rigatoni z bakłażanem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i trzymamy w cieple. Bakłażana kroimy w kostkę. Podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzane oliwie. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy ok. 3-4 minuty , po czym dodajemy pomidory i wlewamy ocet balsamiczny. Dokładnie rozprowadzamy , doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy porwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu ok. 12-15 minut mieszając od czasu do czasu. Dolewamy słodką śmietanę , mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Mieszamy delikatnie z makaronem. Doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pokrojoną mozzarellę , która pod wpływem ciepła roztopi się. Podajemy odrazu!