Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Makaron rigatoni z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ulubiony makaron z dodatkiem przepysznego sosu!

Makaron rigatoni z bakłażanem

Składniki:

Makaron rigatoni z bakłażanem

 

  • SKŁADNIKI:

 

 

 

 

  • oliwa extra virgin - 50 ml

 

 

  • cebula - 1 szt

 

 

  • ocet balsamiczny - 2 łyżki

 

 

  • sól - 1 łyżeczka

 

 

  • cukier - 1 szczypta

 

 

  • makaron rurki - ok.400 g

 

  • mozzarella - 100 g

Sposób przygotowania:

Makaron rigatoni z bakłażanem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i trzymamy w cieple. Bakłażana kroimy w kostkę. Podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzane oliwie. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy ok. 3-4 minuty , po czym dodajemy pomidory i wlewamy ocet balsamiczny. Dokładnie rozprowadzamy , doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy porwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu ok. 12-15 minut mieszając od czasu do czasu. Dolewamy słodką śmietanę , mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Mieszamy delikatnie z makaronem. Doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pokrojoną mozzarellę , która pod wpływem ciepła roztopi się. Podajemy odrazu!