Makaron rigatoni z fasolą i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czosnek i cebulkę obrać, posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki. Na rozgrzanej patelni podgrzać oliwę, następnie podsma

Makaron rigatoni z fasolą i kiełbasą

Składniki:

Makaron rigatoni z fasolą i kiełbasą

 

  • ½ opakowania makaronu rigatoni (grubych rurek)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g kiełbasy surowej
  • 1 cebula
  • 1 puszka fasoli borlotti (nakrapianej) lub czerwonej fasoli kidney
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 pomidory sparzone, obrane i posiekane w kostkę
  • 3 łyżki siekanej świeżej szałwii lub suszonej
  • 40 g parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron rigatoni z fasolą i kiełbasą
Czosnek i cebulkę obrać, posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki. Na rozgrzanej patelni podgrzać oliwę, następnie podsmażyć kiełbasę, cebulkę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli a kiełbasa stwardnieje dodać pomidory, fasolkę odsączoną z zalewy, szałwię, sól, pieprz. Na małym ogniu poddusić przez 15 minut. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Podawać polane sosem i posypane tartym parmezanem.