Sposób przygotowania:
Kurczak po tajsku
Kurczaka pokroić w kostkę i zalać mlekiem kokosowym, na tyle, aby przykryło ono kurczaka i moczyć 1-2 godziny.
Po upływie czasu moczenia odsączyć z kurczaka nadmiar płynu, po czym przyprawić szczyptą soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, czosnku, imbiru, chili, papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i kurkumy.
Orzeszki, sezam, słonecznik zmielić drobno, a później połączyć z mięsem.
Następnie kurczaka obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym maśle, aż będzie rumiany i chrupki.
Na koniec zalać wysmażone mięso mlekiem kokosowym, dodać por, szczyptę soli, pieprzu, imbiru do smaku i dusić pod przykryciem około 10 minut, na bardzo małym ogniu.
Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym łącząc z powstałym sosem, a także z różnymi dodatkami warzywnymi.
Po upływie czasu moczenia odsączyć z kurczaka nadmiar płynu, po czym przyprawić szczyptą soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, czosnku, imbiru, chili, papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i kurkumy.
Orzeszki, sezam, słonecznik zmielić drobno, a później połączyć z mięsem.
Następnie kurczaka obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym maśle, aż będzie rumiany i chrupki.
Na koniec zalać wysmażone mięso mlekiem kokosowym, dodać por, szczyptę soli, pieprzu, imbiru do smaku i dusić pod przykryciem około 10 minut, na bardzo małym ogniu.
Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym łącząc z powstałym sosem, a także z różnymi dodatkami warzywnymi.
Sarenka
msewka
wedith1
Natala1210
luna