MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Piersi z kurczaka w tajskim sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekko pikantny kurczak w zielonym kremowym sosie z makaronem ryżowym.

Piersi z kurczaka w tajskim sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z kurczaka w tajskim sosie

 

  • 2 piersi z kurczak ok 400 gram
  • 2 łyżeczki curry
  • pół małej papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • pół puszki mleka kokosowego (200 gram)
  • pół limonki
  • 100 gram mrożonego szpinaku
  • makaron ryżowy 70 gram

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w tajskim sosie
Kurczaka kroimy na dość duże kawałki. Wrzucamy je do miski, posypujemy curry, solą, świeżo zmielonym pieprzem, pokrojoną połówką papryczki chili (jeśli dodamy pestki, to potrawa będzie bardzo ostra, więc polecam je wyrzucić, jeśli wolimy łagodniejsze smaki). Dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania. Przygotowujemy sos blendując na gładko mleko kokosowe, dymkę ze szczypiorem i sok z połówki limonki. Smażymy kurczaka na łżce oliwy w garnku ze wszystkich stron. Dolewamy sos kokosowy, zagotowujemy. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy przez około 20 minut. Kiedy kurczak jest gotowy zdejmujemy go z ognia i do garnka wrzucamy makaron ryżowy, aby wchłonął sos. Po 7 minutach potrawa jest gotowa do podania.
Piersi z kurczaka w tajskim sosie
Kurczaka marynujemy w curry i podsmażamy na oliwie
Piersi z kurczaka w tajskim sosie
Do kurczaka dolewamy zmiksowany sos kokosowy
Piersi z kurczaka w tajskim sosie
Do sosu z kurczakiem dorzucamy mrożony szpinak w liściach
Piersi z kurczaka w tajskim sosie
Do gotowego kurczaka wrzucamy makaron ryżowy