Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka w tajskim sosie
Kurczaka kroimy na dość duże kawałki. Wrzucamy je do miski, posypujemy curry, solą, świeżo zmielonym pieprzem, pokrojoną połówką papryczki chili (jeśli dodamy pestki, to potrawa będzie bardzo ostra, więc polecam je wyrzucić, jeśli wolimy łagodniejsze smaki). Dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania. Przygotowujemy sos blendując na gładko mleko kokosowe, dymkę ze szczypiorem i sok z połówki limonki. Smażymy kurczaka na łżce oliwy w garnku ze wszystkich stron. Dolewamy sos kokosowy, zagotowujemy. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy przez około 20 minut. Kiedy kurczak jest gotowy zdejmujemy go z ognia i do garnka wrzucamy makaron ryżowy, aby wchłonął sos. Po 7 minutach potrawa jest gotowa do podania.