Makaron ryżowy ze szparagami i orzeszkami

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wymieszać ocet z cukrem i polać pokrojoną cebulę. Odstawić na godzinę co jakiś czas

Makaron ryżowy ze szparagami i orzeszkami

Składniki:

Makaron ryżowy ze szparagami i orzeszkami

 

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pokrojona mała cebula
  • 260 g makaronu ryżowego
  • 2 pęczki szparagów
  • 1/3 szkl posiekanych liści mięty
  • 1/3 szkl posiekanych liści kolendry
  • 1 obrany ogórek (pokrojony w kostkę i bez pestek)
  • 6 drobno posiekanych dymek
  • 3 drobno posiekane pomidory
  • 3/4 szkl posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy ze szparagami i orzeszkami
Wymieszać ocet z cukrem i polać pokrojoną cebulę. Odstawić na godzinę co jakiś czas mieszając. Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, przelać zimną woda i odcedzić. Odciąć zdrewniałe części szparagów, resztę pokroić na kawałki dł 2 cm. Gotować 2 min w osolonej wodzie na półtwardo. Przelać zimną wodą. Wymieszać ciepły makaron z cebulą, następnie pokroić go nożyczkami na mniejsze kawałki. Dodać szparagi, miętę, kolendrę, ogórka, dymkę, pomidory i orzeszki. Dokładnie wymieszać. Wymieszać sok z limonek, sos rybny, oliwę i chili. Skropić makaron. Podawać letnie.