Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Makaron w sosie koperkowym z tuńczykiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taki obiad przygotujesz w kilka minut! Danie jest lekkie i bardzo sycące. Koperek nadaje świeżości, pysznego smaku i aromatu

Makaron w sosie koperkowym z tuńczykiem i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie koperkowym z tuńczykiem i jajkiem

 

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4,5 łyżki śmietany 18%,
  • 4 łyżeczki mąki,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500g makaronu kolanka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie koperkowym z tuńczykiem i jajkiem
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. W tym czasie jajka kroimy w kostkę, a śmietanę mieszamy z mąką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącego bulionu i mieszamy. Śmietanę wlewamy do bulionu i szybko mieszamy, żeby się nie zważyła. Zagotowujemy ją, ale na wolnym ogniu. Wówczas dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sos do smaku. Do sosu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy posiekanym jajkiem. Danie można posypać również świeżym koperkiem. Życzę smacznego :)
Makaron w sosie koperkowym z tuńczykiem i jajkiem
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Makaron w sosie koperkowym z tuńczykiem i jajkiem
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni,
Makaron w sosie koperkowym z tuńczykiem i jajkiem
śmietanę mieszamy z mąką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Makaron w sosie koperkowym z tuńczykiem i jajkiem
Do sosu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i jeszcze chwilkę podgrzewamy.