Sposób przygotowania:
Makaron z sosem pieczarkowymETAP 1:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do miękkości, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
ETAP 2:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do głębszej patelni na rozgrzany tłuszcz. Cebulę posypujemy czosnkiem staropolskim i podsmażamy przez chwilę.
ETAP 3:

Pieczarki oczyszczamy i obieramy.
ETAP 4:

Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do cebuli, podsmażamy ok. 5 minut i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
ETAP 5:

Po czym wlewamy śmietankę i dusimy, aż pieczarki będą miękkie, a sos zacznie gęstnieć.
ETAP 6:

Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w większą kostkę pomidory. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy żółtym serem wędzonym, startym na tarce o drobnych oczkach.