gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowany makaron z sosem pieczarkowym podaję na obiad jako danie główne. Polecam - szybkie i smaczne danie.

Makaron z sosem pieczarkowym

Składniki:

Makaron z sosem pieczarkowym

 

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawa czosnek staropolski
  • 400 gram pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 2 pomidory
  • ok.100 gram sera żółtego wędzonego
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pieczarkowym

ETAP 1:

Makaron z sosem pieczarkowym
Makaron gotujemy do miękkośći i odcedzamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do miękkości, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

ETAP 2:

Makaron z sosem pieczarkowym
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do głębszej patelni.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do głębszej patelni na rozgrzany tłuszcz. Cebulę posypujemy czosnkiem staropolskim i podsmażamy przez chwilę.

ETAP 3:

Makaron z sosem pieczarkowym
Pieczarki oczyszczamy i obieramy...

Pieczarki oczyszczamy i obieramy.

ETAP 4:

Makaron z sosem pieczarkowym
Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, podsmażamy.

Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do cebuli, podsmażamy ok. 5 minut i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

ETAP 5:

Makaron z sosem pieczarkowym
Do cebuli i pieczarek wlewamy śmietankę.

Po czym wlewamy śmietankę i dusimy, aż pieczarki będą miękkie, a sos zacznie gęstnieć.

ETAP 6:

Makaron z sosem pieczarkowym
Do sosu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory.

Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w większą kostkę pomidory. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy żółtym serem wędzonym, startym na tarce o drobnych oczkach.