Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Makaron w sosie śmietanowym z owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do przygotowania sosu śmietanowego można użyć mrożonej mieszanki frutti di mare, ale równie dobra będzie mieszanka w lekkiej zalewie solnej albo w oleju.

Makaron w sosie śmietanowym z owocami morza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie śmietanowym z owocami morza

 

  • frutti di mare 350 g
  • serek topiony śmietankowy 100 g
  • śmietana 18% słodka 250 ml
  • makaron tagliatelle świeży 500 g
  • czosnek 3 duże ząbki
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka czerwona kawałek
  • papryka żółta kawałek
  • cebulka perłowa do smaku
  • płatki suszonych pomidorów
  • oliwki zielone
  • olej roślinny 2 łyżki
  • lubczyk świeży do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie śmietanowym z owocami morza
Frutti di mare opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Większe kawałki pokroić. Paprykę pokroić w paseczki, cebulki perłowe obrać i razem krótko sparzyć we wrzącej wodzie, żeby zmiękły. Do owoców morza dodać wyciśnięty czosnek, olej, pieprz i krótko przesmażyć. Dodać pokrojone oliwki. Do gorących składników dodać serek śmietankowy i wymieszać do rozpuszczenia.

Dolać śmietankę, wymieszać i doprawić posiekanym lubczykiem.

W międzyczasie ugotować świeży makaron. Do gorącego sosu śmietanowego dodać płatki suszonych pomidorów i całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do ugotowanego makaronu i wymieszać. Od razu podawać.
Makaron w sosie śmietanowym z owocami morza
Owoce morza przesmażyć z papryką, cebulką i przyprawami.
Makaron w sosie śmietanowym z owocami morza
Dodać pokrojone oliwki i wymieszać z serkiem topionym.
Makaron w sosie śmietanowym z owocami morza
Dolać śmietankę i dodać drobno posiekany lubczyk.
Makaron w sosie śmietanowym z owocami morza
Sos śmietanowy wylać na świeżo ugotowany makaron i wymieszać.