Sposób przygotowania:
Makaron wstążki z sosem serowym
Pory oczyścić, umyć. Pokroić wzdłuż na połowę, a potem w cienkie paski. Orzechy włoskie posiekać, uprażyć bez tłuszczu na patelni. Obrać cebulę pokroić w drobną kostkę. Makaron wrzucić na lekko osolony wrzątek, ugotować al dente według przepisu na opakowaniu 3-4 minuty, przed końcem gotowania dodać pory. Rozgrzać mocno tłuszcz w garnku, zeszklić cebulę. Posypać mąką, zasmażyć. Wlać mleko oraz śmietanę, zagotować mieszając. wrzucić pokruszony ser, gotować sos 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron z porami osączyć, przełożyć na talerze. Polać sosem, posypać orzechami. udekorować koperkiem i cząstkami cytryny.