Sposób przygotowania:
Makaron z brokułami i łososiem
Umytego i osuszonego łososia ułożyłam na kawałku folii aluminiowej – skórą do dołu – posoliłam i obłożyłam gałązkami koperku. Folię zamknęłam, a powstały pakunek przełożyłam na blachę, podlałam wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika, 200 stopni/20 minut. Umytego brokuła podzieliłam na małe cząstki i obgotowałam na parze przez 3-4 minuty, tak aby pozostał jędrny, soczyście zielony i lekko twardy. Makaron wrzuciłam do osolonego wrzątku i ugotowałam al-dente. Do rondla wlałam oliwę i wycisnęłam czosnek, dodałam makaron, wymieszałam. Następnie do rondla powędrował upieczony łosoś (bez skóry), brokuł, ser, masło i świeżo zmielony pieprz. Całość wymieszałam i zdjęłam z palnika. Porcje wyłożone na talerze obsypałam jeszcze startym serem i odrobiną pieprzu.