kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Makaron z cukinią w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybka i łatwa potrawa włoska, zachwycająca smakiem

Makaron z cukinią w sosie serowym

Składniki:

Makaron z cukinią w sosie serowym

 

  • 2 marchewki najlepiej młode
  • 2 młode, małe cukinie
  • opakowanie makaronu szerokie wstążki
  • sól
  • łyżka oliwy

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego, cielęcego lub warzywnego
  • 1 ser typu camembert
  • 10 dag wiórków sera żółtego , dobrze się rozpuszczającego
  • 1 serek topiony typu ementaler lub gouda
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia i tymianek
  • 1 łyżka kremowej śmietany - niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Makaron z cukinią w sosie serowym
Marchewki i cukinie oczyścić, pokroić najpierw w cienkie plasterki wzdłuż a potem w cieniutkie paseczki. Paski marchewki zblanszować w osolonej wodzie ok 5-6 min, odcedzić, do wody wrzucić na minutę paski cukini, również odcedzić.Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną bardzo drobniutko lub zmieloną w malakserze szalotkę, do zeszklonej dodać pokrojony lub przeciśniety przez praskę czosnek, smażyć nie więcej niż minutę i wlać bulion. Czosnek powinien zachować smak surowego nie smażonego. Zagotować bulion i zmniejszyć ogień na jak najmniejszy. Z camemberta sciągnąć białą, twardą skórkę, pokroić na kawałki i wrzucić do bulionu, podobnie jak serek topiony. Dodać żółty ser i mieszać na wolnym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Sos zredukować na ogniu do konsystencji śmietany. Dodać poszatkowane zioła w ilości odpowiadającej gustom, łyżkę śmietany i warzywa. Gotować jeszcze minutę. Doprawić pieprzem i ew. solą do smaku. Makaron ugotować al dente, wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić. Połączyć z sosem, najlepiej zaraz przed podaniem. W werji niejarskiej do sosu można dodać pokrojony w kosteczkę i wyprażony na patelni bekon.