Sposób przygotowania:
Makaron z cukinią w sosie serowym
Marchewki i cukinie oczyścić, pokroić najpierw w cienkie plasterki wzdłuż a potem w cieniutkie paseczki. Paski marchewki zblanszować w osolonej wodzie ok 5-6 min, odcedzić, do wody wrzucić na minutę paski cukini, również odcedzić.Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną bardzo drobniutko lub zmieloną w malakserze szalotkę, do zeszklonej dodać pokrojony lub przeciśniety przez praskę czosnek, smażyć nie więcej niż minutę i wlać bulion. Czosnek powinien zachować smak surowego nie smażonego. Zagotować bulion i zmniejszyć ogień na jak najmniejszy. Z camemberta sciągnąć białą, twardą skórkę, pokroić na kawałki i wrzucić do bulionu, podobnie jak serek topiony. Dodać żółty ser i mieszać na wolnym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Sos zredukować na ogniu do konsystencji śmietany. Dodać poszatkowane zioła w ilości odpowiadającej gustom, łyżkę śmietany i warzywa. Gotować jeszcze minutę. Doprawić pieprzem i ew. solą do smaku. Makaron ugotować al dente, wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić. Połączyć z sosem, najlepiej zaraz przed podaniem. W werji niejarskiej do sosu można dodać pokrojony w kosteczkę i wyprażony na patelni bekon.