MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Makaron z czerwonym pesto wg Marii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowy makaron pełnoziarnisty w sosie z czerwonego pesto.

Makaron z czerwonym pesto wg Marii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z czerwonym pesto wg Marii

 

  • 200g makaronu pełnoziarnistego- świderki
  • 100g śmietany 30%
  • 50g pieczarek
  • 1 łyżeczka oleju
  • 4 łyżeczki pesto czerwonego
  • 50g sera grana padano
  • sól, pieprz
  • plaster cukinii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron z czerwonym pesto wg Marii
W osolonej wodzie gotujemy makaron , al dente , odcedzamy na durszlaku.Pieczarki opłukujemy i kroimy w plasterki,plaster cukinii kroimy w cienkie paseczki.Na patelnię teflonową wlewamy olej ,wsypujemy pieczarki ,dodajemy pieprz a następnie kładziemy z boku cukinię i smażymy przez 5 minut.Z patelni zdejmujemy paski cukinii, studzimy.Do patelni z pieczarkami wlewamy śmietanę , dodajemy pesto, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, powstanie gęsty sos.Do powstałego sosu wsypujemy makaron, mieszamy i przekładamy na talerz. Makaron dekorujemy paskami cukinii i posypujemy serem ,startym na tarce o dużych oczkach . Smacznego.
Makaron z czerwonym pesto wg Marii
Podstawowe produkty to: makaron, czerwone pesto, ser, śmietana.
Makaron z czerwonym pesto wg Marii
Na patelni smażymy pokrojone pieczarki i paski cukinii.
Makaron z czerwonym pesto wg Marii
Do pieczarek wlewamy śmietanę, dodajemy pesto i gotujemy przez 10 minut.
Makaron z czerwonym pesto wg Marii
Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany makaron , mieszamy i serwujemy na gorąco.