mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Makaron z delikatną polędwiczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny makaronik penne o wyrazistym smaku

Makaron z delikatną polędwiczką

Składniki:

Makaron z delikatną polędwiczką

 

  • 400g pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 100ml gorącego bulionu
  • 400ml polędwicy wieprzowej
  • 350g makaronu penne
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 200ml śmietany
  • 100ml białego wina
  • 50g startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Makaron z delikatną polędwiczką
Pomidory umyć, naciąć krzyżyki u podstawy, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w większe cząstki. Zioła umyć, osuszyć. Do wysokiego pojemnika wlać bulion, dodać zioła i zmiksować wszystko na gładką pastę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso, smażyć przez 3minuty, doprawić solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Włożyć pomidory, poddusić. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z winem i śmietaną, gotować przez 5minut. Do pomidorów dodać mięso, pastę ziołową i ser żółty, wymieszać, zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać i podawać na gorąco.

Tagi:

makaron sery ser