szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

makaron z fasolą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny , wegetariański makaron z fasolą, szpinakiem i pieczarkami

makaron z fasolą i szpinakiem

Składniki:

makaron z fasolą i szpinakiem

 

  • 300 gram makaronu muszelki
  • puszka białej fasoli
  • 200 gram szpinaku
  • 1 cebula czerwona
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 200 gram pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny, grubomielony
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

makaron z fasolą i szpinakiem
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.Czosnek i cebulę obrać, czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę drobno posiekać.Makaron ugotować w 2 litrach osolonej wody wg.przepisu podanego na opakowaniu.Cebulę obrać i drobno posiekać, na gorącej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę,czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki,smażyć aż cebula i czosnke się zeszklą,następnie dodać oczyszczony szpinak i pomidory oraz przecier pomidorowy,dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 5 minut .Fasolę osączyć z zalewy i dodać do reszty potrawy.Wszystko połączyć z makaronem i dokładnie wymieszać.Doprawic solą i pieprzem.Posypać natką i parmezanem.