szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Makaron z kapustą 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łatwy obiad dla całej rodziny.

Makaron z kapustą 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z kapustą 2

 

  • 200 g makaronu świderki
  • 3 kiełbaski śląskie
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki groszku zielonego z puszki
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kapustą 2
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 20 minut. Makaron gotujemy aldente i odcedzamy. Cebule i kiełbaski kroimy w gruba kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Ugotowaną kapustkę odcedzamy i dodajemy na patelnię. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podsmażamy pod przykryciem ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając aby sie nie przypalilo. Pod koniec smazenia dodajemy przecier pomidorowy i dokąłdnie mieszamy. Na talerze nakładamy makaron, a na niego kapuste. Posypujemy kilkoma kulkami zielonego groszku i natką pietruszki. Smacznego.
Makaron z kapustą 2
Makaron, kiełbasa, cebula i kapusta to podstawoe składniki.
Makaron z kapustą 2
Cebulę i kiełbaski kroimy w grubą kostkę i podsmażamy.