Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Makaron z kiełbasą i czosnkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pikantny makaron z chrupiącą kiełbaską.

Makaron z kiełbasą i czosnkiem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z kiełbasą i czosnkiem.

 

  • 250 g makaronu np świderki
  • 3 plastry boczku
  • 30 dkg cienkiej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • pół średniej cukinii
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka czerwonej przyprawy do mięs
  • sól i woda do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Makaron z kiełbasą i czosnkiem.
Boczek kroimy w centymetrowe paski i wykładamy na patelnię. Odpalamy wolny ogień i spokojnie pozwalamy się boczusiowi wytopić i zarumienić na obie strony. Kiełbasę kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku, posypujemy łyżeczką czerwonej przyprawy i podpiekamy. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Dostatecznie podpieczoną wędlinę wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, a na gorącą patelnię wrzucamy plastry cukinii i krążki cebuli. Doprawiamy resztą przyprawy. Gdy cukinia lekko zmięknie wyjmujemy ją na talerz, a my usuwamy z patelni powstały tłuszcz. Na pustą patelnię za pomocą łyżki cedzakowej wrzucamy 3 łyżki lekko ociekającego makaronu oraz rozgnieciony czosnek. Woda z niego odmoczy wszystkie smaki jakie powstały na patelni i utworzy swoisty sos. Resztę makaronu odcedzamy na sicie i dorzucamy później. Na wierzch wrzucamy cukinię z cebulą oraz wędliny. Doprawiamy pieprzem, posypujemy natką i dokładnie mieszamy.
Makaron z kiełbasą i czosnkiem.
Cienkie paseczki boczku, bardzo wolno podpiekamy na małym ogniu.
Makaron z kiełbasą i czosnkiem.
Resztki wędlin zalegające w lodówce tu znajdą swoje zastosowanie.
Makaron z kiełbasą i czosnkiem.
Część makaronu prosto z garnka odmoczy patelnię i ów smak przejdzie na całą potrawę.