Łosoś w Kuchni

Łosoś w Kuchni

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Polędwiczka wieprzowa z sosem gorgonzola

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, delikatne mięso wieprzowe w niezwykle aromatycznym sosie z włoskiego sera gorgonzola. Idealne na prosty acz wykwintny obiad. Polędwiczka podana z makaronem oraz świeżym szpinakiem.

Polędwiczka wieprzowa z sosem gorgonzola

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa z sosem gorgonzola

 

  • Lista składników (na 2 osoby):

 

  • polędwiczka wieprzowa średnia (ok. 300g)
  • makaron 200g duże muszle
  • ser gorgonzola (100g)
  • szklanka bulionu
  • szklanka śmietanki 30%
  • mała cebulka
  • łyżka masła do smażenia (może być klarowane)
  • Opcjonalnie: zielony pieprz do ozdoby (z zalewy)
  • Opcjonalnie: szpinak baby lub inna zielenina jako dodatek

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa z sosem gorgonzola
Polędwiczkę kroimy w grube plastry. Lekko masujemy ręką. Solimy i pieprzymy. Smażymy na oleju roślinnym na mocno rozgrzanej patelni (można grillować). W międzyczasie gotujemy makaron wg. instrukcji.

Cebulkę kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle do zeszklenia. Do cebulki wlewamy nasz bulion (możemy użyć mniej bulionu jeżeli się nam śpieszy i nie chcemy odparowywać za długo). Ser kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy go w bulionie.

Hartujemy śmietankę (łyżka ciepłego bulionu do śmietanki, mieszamy) i wlewamy ją do sosu. Po dodaniu śmietanki sosu nie gotujemy - podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji (odparowujemy nadmiar płynów). Uważamy by śmietanka się nie zwarzyła.

Możemy popieprzyć do smaku. Układamy na talerzu mięso i makaron. Podlewamy sosem (nie za dużo bo wychodzi bardzo aromatyczny). Zdobimy np. zielonym pieprzem oraz opcjonalnie układamy świeże liście szpinaku, rukoli lub inną sałatkę. Smacznego!

Tagi:

makarony dania