Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa z sosem gorgonzola
Polędwiczkę kroimy w grube plastry. Lekko masujemy ręką. Solimy i pieprzymy. Smażymy na oleju roślinnym na mocno rozgrzanej patelni (można grillować). W międzyczasie gotujemy makaron wg. instrukcji.
Cebulkę kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle do zeszklenia. Do cebulki wlewamy nasz bulion (możemy użyć mniej bulionu jeżeli się nam śpieszy i nie chcemy odparowywać za długo). Ser kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy go w bulionie.
Hartujemy śmietankę (łyżka ciepłego bulionu do śmietanki, mieszamy) i wlewamy ją do sosu. Po dodaniu śmietanki sosu nie gotujemy - podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji (odparowujemy nadmiar płynów). Uważamy by śmietanka się nie zwarzyła.
Możemy popieprzyć do smaku. Układamy na talerzu mięso i makaron. Podlewamy sosem (nie za dużo bo wychodzi bardzo aromatyczny). Zdobimy np. zielonym pieprzem oraz opcjonalnie układamy świeże liście szpinaku, rukoli lub inną sałatkę. Smacznego!
Cebulkę kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle do zeszklenia. Do cebulki wlewamy nasz bulion (możemy użyć mniej bulionu jeżeli się nam śpieszy i nie chcemy odparowywać za długo). Ser kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy go w bulionie.
Hartujemy śmietankę (łyżka ciepłego bulionu do śmietanki, mieszamy) i wlewamy ją do sosu. Po dodaniu śmietanki sosu nie gotujemy - podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji (odparowujemy nadmiar płynów). Uważamy by śmietanka się nie zwarzyła.
Możemy popieprzyć do smaku. Układamy na talerzu mięso i makaron. Podlewamy sosem (nie za dużo bo wychodzi bardzo aromatyczny). Zdobimy np. zielonym pieprzem oraz opcjonalnie układamy świeże liście szpinaku, rukoli lub inną sałatkę. Smacznego!
Jagodowa