sylwus469

sylwus469

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Makaron z krewetkami i brokułami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Porcja dla 3-4 osób. Smacznego.

Makaron z krewetkami i brokułami.

Składniki:

Makaron z krewetkami i brokułami.

 

  • 400 g makaronu świderki Lubella
  • 500 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 3 cebule
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany 36 procentowej
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 brokuł
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z krewetkami i brokułami.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Krewetki rozmrozić. Masło rozgrzać na patelni. Obsmażyć na nim krewetki przez kilka minut, muszą się zaróżowić. Pokroić brokuły i gotować na parze ok. 6 minut. Cebulę i czosnek pokroic w kostkę, zeszklić na oliwie, dolać wino i gotować do odparowania połowy wina. Skropić wodą, dolać smietankę i gotować kilka minut. Dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory, doprawić do smaku. Makaron wymieszać z krewetkami, pomidorami i winnym sosem. Serwować z różyczkami brokuł.