SUPERPRZEPIS

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Chrupiące, maślane i rumiane croissanty

Pierwszy raz piekłam takie rogaliki i na pewno nie ostatni, chociaż pracy przy nich dużo to warto je przygotować. Wyszły mi niezwykle chrupiące i rumiane, może nie tak ładne jak je sobie wyobraziłam, ale niezwykle pyszne. Bardzo polecam je upiec.

Składniki:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty

Wykonanie ciasta:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty
Z podanych składników zagniatamy ciasto i formujemy kulę.

Mąkę, sól i cukier puder należy przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w 250 ml ciepłego mleka. Następnie do przesianej mąki i cukru dać żółtko, rozpuszczone w mleku drożdże i zagnieść ciasto, w razie potrzeby należy dolać jeszcze pozostałego ciepłego mleka.

Ciasto dokładnie wyrobić na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Powinno być ono mięciutkie i elastyczne i powinno dobrze odchodzić od ręki.

Moja rada: Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.

Wykonanie ciasta:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty
Ciasto przykrywamy ściereczką i wyrośnięte ponownie zagniatamy.

Tak wyrobione ciasto należy przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść je, a następnie dać do lodówki do schłodzenia na 30 minut.

Wykonanie ciasta:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty
Tak wykonane ciasto razem z masłem składamy w kopertę.

Następnie schłodzone ciasto należy wałkować na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na kwadrat o grubości około 3-4 mm i o boku około 30 cm. Na środek ciasta położyć kostkę masła.

Następnie ciasto złożyć w kopertę, dokładnie zlepić brzegi, żeby masło nie wypłynęło.

Tak złożone ciasto rozwałkować delikatnie na prostokąt. ( Moja rada: uważamy, żeby masło nie wypłynęło, jest to bardzo ważne ).

Wykonanie ciasta:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty
Ciasto składamy na trzy części i ponownie wałkujemy.

Ciasto wałkować na prostokąt i ponowie składać na trzy warstwy, czynność w sumie należy powtarzać trzy razy.

Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut. ( Poniżej na zdjęciu pokazuję jak ma wyglądać złożone na trzy części ciasto ).

Wykonanie rogalików:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty
Z gotowego już ciasta wykrawamy rogale takiej wielkości jakie chcemy mieć.

Po tym czasie ciasto kroić w trójkąty i formować z niego rogale, takiej wielkości jakie chcemy mieć.

Wykonanie rogali:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty
Uformowane rogale smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy na blasze.

Żółtko roztrzepać i za pomocą pędzelka smarować nim uformowane rogale. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie i podanie:

Chrupiące, maślane i rumiane croissanty
Rogale pieczemy do zrumienienia. Gotowe podajemy.

Rogaliki należy piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Rada: Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, dlatego należy często je sprawdzać, żeby nie spalić. Czas może być krótszy lub dłuższy. Upieczone rogaliki wystudzić i podawać. A ja smacznego Wam życzę.

Rady:
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk rogali.
Podczas wałkowania należy uważać, żeby masło nie wypłynęło.


Tagi:

deser ciastka