Sposób przygotowania:
Chrupiące, maślane i rumiane croissantyWykonanie ciasta:

Mąkę, sól i cukier puder należy przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w 250 ml ciepłego mleka. Następnie do przesianej mąki i cukru dać żółtko, rozpuszczone w mleku drożdże i zagnieść ciasto, w razie potrzeby należy dolać jeszcze pozostałego ciepłego mleka.
Ciasto dokładnie wyrobić na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Powinno być ono mięciutkie i elastyczne i powinno dobrze odchodzić od ręki.
Moja rada: Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.
Wykonanie ciasta:

Tak wyrobione ciasto należy przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść je, a następnie dać do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
Wykonanie ciasta:

Następnie schłodzone ciasto należy wałkować na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na kwadrat o grubości około 3-4 mm i o boku około 30 cm. Na środek ciasta położyć kostkę masła.
Następnie ciasto złożyć w kopertę, dokładnie zlepić brzegi, żeby masło nie wypłynęło.
Tak złożone ciasto rozwałkować delikatnie na prostokąt. ( Moja rada: uważamy, żeby masło nie wypłynęło, jest to bardzo ważne ).
Wykonanie ciasta:

Ciasto wałkować na prostokąt i ponowie składać na trzy warstwy, czynność w sumie należy powtarzać trzy razy.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut. ( Poniżej na zdjęciu pokazuję jak ma wyglądać złożone na trzy części ciasto ).
Wykonanie rogalików:

Po tym czasie ciasto kroić w trójkąty i formować z niego rogale, takiej wielkości jakie chcemy mieć.
Wykonanie rogali:

Żółtko roztrzepać i za pomocą pędzelka smarować nim uformowane rogale. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie i podanie:

Rogaliki należy piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Rada: Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, dlatego należy często je sprawdzać, żeby nie spalić. Czas może być krótszy lub dłuższy. Upieczone rogaliki wystudzić i podawać. A ja smacznego Wam życzę.
Rady:
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk rogali.
Podczas wałkowania należy uważać, żeby masło nie wypłynęło.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)