Sposób przygotowania:
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
Gotujemy pół opakowania makaronu penne w osolonej wodzie. W tym czasie, usuwamy z fileta niepotrzebne fragmenty tłuszczu, kostek. Kroimy go w kostki ok 1cmx1cm. Umytą cukinię kroimy w plasterki grubości ok 0,5cm. i osypujemy nie za dużą ilością papryki mielonej słodkiej. Na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oleju rzepakowego (zawsze smażymy na rzepakowym- jest najzdrowszy do takich smażenia!). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kostki kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Jak białko się zetnie- czyli filet zmieni kolor z różowego na biały, posypujemy mięso przyprawą kucharek smak wiosny (z dodatkiem szczypiorku i koperku- pycha!). Następnie wrzucamy na patelnię cukinię i dodajemy 3 łyżki masła i 1/4 szklanki wody. Dusimy przez ok 15 minut, w międzyczasie przyprawiając białym pieprzem. W tym czasie śmietany dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Po upływie 15 minut duszenia, wlewamy na patelnię naszą śmietanę z mąką oraz kostkę rosołową drobiową. Gdy kostka się rozpuści i sos wymieszamy, danie jest gotowe do podania! SMACZNEGO!