Kasiak11

Kasiak11

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Makaron z marynowaną wieprzowiną w paprykowym sosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Typowa i nietypowa włoska pasta. Wymaga trochę czasu, bo mięso musi się zamarynować.Bardzo wyrazisty w daniu jest smak papryki i świeżej, i wędzonej, i w formie pesto. Dodatek świeżego oregano podnosi walory smakowe.

Makaron z marynowaną wieprzowiną w paprykowym sosi

Składniki:

Makaron z marynowaną wieprzowiną w paprykowym sosi

 

  • 500g makaronu
  • 600g łopatki wieprzowej
  • 400g papryki mrożonej Hortex Tricolore
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżki pesto calabrese
  • 200g pieczarek
  • pęczek świeżego oregano
  • 80ml oliwy z oliwek
  • 0,5 świeżej papryczki chili
  • sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • oliwa aromatyzowana chili do polania dania – 1 łyżka na 1 porcję

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z marynowaną wieprzowiną w paprykowym sosi
Mięso kroimy w paseczki. W miseczce mieszamy oliwę, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chili, sól i pieprz. Marynatą zalewamy mięso, przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin w lodówce. Następnego dnia kroimy w małe czosnek w cienkie plasterki, pieczarki w ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowane mięso i smażymy na rumiano – około 15 minut. Wrzucamy paprykę, pieczarki i czosnek. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką i dodajemy pesto. Mieszamy i zagotowujemy. Wrzucamy posiekane grubo oregano i mieszamy. Odstawiamy sos. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy potrawę na talerze, dekorujemy listkami oregano i polewamy oliwą aromatyzowaną chili.