Sposób przygotowania:
Makaron z mięsnym sosem
Do mięsa (można użyć np. zmielonej szynki lub łopatki) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek granulowany, trochę soli i pieprzu, jajko i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodać do niego mięsną masę. Smażyć razem kilka minut, cały czas mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać przyprawę do spaghetti, mieloną paprykę i ketchup, wlać 1 szklankę wody. Wszystko gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 5 minut. Dowolny długi makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Porcje makaronu polewać mięsnym sosem. Na wierzchu każdej porcji rozsypać żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach.