bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Makaron z piersią, pieczarkami, rukolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To jest takie awaryjne danie, gdy nie mam czasu na nic innego bardziej pracochłonnego, lub gdy w lodówce hula wiatr

Makaron z piersią, pieczarkami, rukolą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z piersią, pieczarkami, rukolą

 

  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • 300 g piersi kurczaka
  • 300g pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 dużego kubeczka kwaśnej śmietany
  • trójkącik serka topionego tylżyckiego
  • sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • garść rukoli
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z piersią, pieczarkami, rukolą
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę drobno. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule, smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i piersi, sól, pieprz, smażyć chwilę razem. Na koniec wsypać pieczarki smażyć do zrumienienia. Dolać śmietankę, dodać serek, wymieszać, tak żeby serek się stopił. Makaron ugotować w osolonej wodzie aldente, odcedzić i wkładać porcjami do sosu, mieszając żeby się połączył z resztą składników. Rukole dodać na koniec, wymieszać, doprawić do smaku.
Makaron z piersią, pieczarkami, rukolą
Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami