Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaron z pulpecikami w serowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ugotowany makaron z pulpecikami z mielonej wieprzowiny w sosie z serkiem topionym z pieczarkami... Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Makaron z pulpecikami w serowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z pulpecikami w serowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pulpecikami w serowym sosie
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować malutkie, okrągłe pulpeciki, kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Pulpeciki zrumienić z każdej strony. Dodać do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać serek topiony. Smażyć dalej, aż serek prawie w całości się roztopi. Wlać bulion, zagotować. Mąkę rozmieszać w pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Dowolny długi makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Porcje makaronu kłaść na talerz, polać sosem z pulpecikami. Na wierzchu posypać startym serem.
Makaron z pulpecikami w serowym sosie
Mięso mielone z dodatkiem jajka bułki tartej i przypraw.
Makaron z pulpecikami w serowym sosie
Małe pulpeciki z mięsa rumienione na rozgrzanym oleju.
Makaron z pulpecikami w serowym sosie
Pokrojona w kostkę cebula dodana do podsmażonych pulpecików.
Makaron z pulpecikami w serowym sosie
Serek topiony z pieczarkami dodany do pulpecików z cebulą.