Sposób przygotowania:
Makaron z pulpecikami
Zaczynamy od pulpecików. Mięso mieszamy w dużej misce z jajkiem, parmezanem czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oregano i kaszą. Następnie formujemy niewielkie kulki (powinny
być mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Gotowe pulpeciki układamy na
talerzu i wkładamy do lodówki.
Teraz robimy sos.
Cebulę i czosnek umyć, obrać i drobniutko posiekać, wymieszać z oregano i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Podsmażać na małym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i ok. 1 szklanki wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Na koniec dolać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Przykryć i nie mieszać do momentu aż kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy, bo mogą się rozpaść.
Gotować ok. 20 minut.
Makaron ugotować na półtwardo, połączyć makaron z sosem.
być mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Gotowe pulpeciki układamy na
talerzu i wkładamy do lodówki.
Teraz robimy sos.
Cebulę i czosnek umyć, obrać i drobniutko posiekać, wymieszać z oregano i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Podsmażać na małym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i ok. 1 szklanki wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Na koniec dolać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Przykryć i nie mieszać do momentu aż kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy, bo mogą się rozpaść.
Gotować ok. 20 minut.
Makaron ugotować na półtwardo, połączyć makaron z sosem.