JUDEX

JUDEX

Kucharz
[Przepisów: 10]

Makaron z pulpecikami w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i niedrogie danie, które z łatwoscią wykonasz.

Makaron z pulpecikami w sosie serowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z pulpecikami w sosie serowym

 

  • 400 g makaronu, np. swiderki
  • Pulpety:
  • 350 g miesa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 lyzki bulki tartej
  • pieprz, sól, pieprz ziolowy, slodka papryka, warzywko
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pulpecikami w sosie serowym
Makaron ugotuj al dente. Z podanych składników na pulpeciki wyrób dokładnie farsz i uformuj male kuleczki. Do wrzącej wody wsyp łyżkę warzywka a następnie ugotuj w niej mięsne kuleczki. Gotuj je przez ok 10 min. Z masła i maki zrób zasmażkę. Rozprowadz ją bulionem, dodaj mleko i śmietanę, zagotuj. Na koniec dodaj bazylie i tarty ser, mieszaj aż sie roztopi. Gdy tak sie stanie wrzyć do sosu ugotowane pulpeciki i gotuj je jeszcze przez chwilę. Tak przyrządzonym sosem polej makaron. Smacznego!
Makaron z pulpecikami w sosie serowym
Juz ugotowane pulpeciki czekaja na wrzucenie do pysznego serowego sosu
Makaron z pulpecikami w sosie serowym
Pyszny serowo-bazyliowy sos gotowy jest do podania