jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaron z rukolą i pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Osobiście bardzo lubię rukolę, ale jeśli ktoś za nią nie przepada można zastąpić jest liście liści szpinaku, czy jarmużu!

Makaron z rukolą i pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z rukolą i pulpecikami

 

  • Składniki na 3 porcje
  • Pulpeciki:
  • 400 g zmielonej piersi z kurczaka,
  • 1 płaska łyżka kaszy manny,
  • pieprz ziołowy
  • Sól morska do smaku,
  • Szczypta majeranku,
  • szczypta oregano,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do panierki,
  • ½ cebuli
  • Dodatkowo:
  • około 300 g makaronu wstążki,
  • 3 spore garście Rukoli,
  • 1 mała cebula

 

Sposób przygotowania:

Makaron z rukolą i pulpecikami
Mięso umieszczamy w misce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy oraz kaszę. Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki (wielkość podobna jak przy formowaniu klusek śląskich). Uformowane kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do zrumieniania. Usmażone wyjmujemy. Między czasie gotujemy makaron. Gotowy odcedzamy. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 3-2 łyżki tłuszczu. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Do gotowej dodajemy rukolę. Gdy ta zmniejszy swoją objętość dodajemy do niej wcześniej przygotowane pulpeciki. Całość podgrzewamy razem i doprawiamy do smaku. Na koniec do całości wsypujemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i porcjujemy na talerze. 
Makaron z rukolą i pulpecikami
Rukole przebieramy, ewentualnie płukamy i osuszamy
Makaron z rukolą i pulpecikami
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Makaron z rukolą i pulpecikami
Przygotowana rukole obsmażamy na oleju by zmiekła
Makaron z rukolą i pulpecikami
Gdy rukola zmieknie dodajemy usmażone pulpeciki