Sposób przygotowania:
Makaron z sosem parówkowo-pomidorowym
Na samym początku raczę obrać ze skórki i pokroić w kostkę parówki, gdyż zajmuje to najwięcej czasu. Gdy już mamy pokrojone parówki możemy wstawić wodę do gotowania makaronu. Następnie gdy wstawimy już wodę możemy zabrać się za krojenie pozostałych składników. Cebulę polecam pokroić w piórka. Ogórek i papryka drobna kostka lub według uznania. Jeśli już to zrobimy to wrzucamy na patelnię parówki i dodajemy odrobinę oleju aby szybciej nam się przysmażyły. Jeśli parówki lekko się zaczerwienią dodajemy od razu cebulę. W międzyczasie zajmujemy się ugotowaniem makaronu, do wody polecam dodać łyżkę soli oraz łyżkę lub dwie oleju. Następnie gdy mamy już usmażoną paprykę i cebulę to odcedzamy z patelni największą możliwą ilość tłuszczu, gdyż nie będzie on nam już potrzebny. Po odcedzeniu tłuszczu dodajemy ogórek i paprykę, a zaraz potem koncentrat pomidorowy. To wszystko razem smażymy aż zrobi się ciepłe. Następnie doprawiamy wszystko bazylią, solą oraz pieprzem. Przyprawy według uznania, ja lubię na ostro więc pieprzu i przyprawy do grilla nie żałuję. Gdy mamy już gotowy sos i odcedzony makaron możemy przystąpić do nakładania i dekoracji. Nakładamy makaron na talerz i polewamy go dużą ilością sosu. Następnie posypujemy startym lub pokrojonym w cienkie paseczki serem. A na sam koniec możemy udekorować wszystko listkami pietruszki. Życzę smacznego :)
r0back