Sposób przygotowania:
Makaron z sosem szałwiowymZagotować w rondlu osoloną wodę, dodać łyżkę oleju i włożyć makaron. Gdy będzie jeszcze lekko twardy, przełożyć go na durszlak i przelać zimną wodą. Obrać i drobno posiekać cebulę. Plasterki szynki pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej. Zrumienić na nim cebulę, potem szynkę. Podsmażyć i oprószyć mąką. Mieszając, powoli wlewać rosół i mleko. Gotować 5 minut na małym ogniu. Pokruszyć ser. Szałwię opłukać i osuszyć. Listki oderwać od gałązek. Kilka odłożyć a resztę posiekać. Razem z serem przełożyć szałwię do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć makaron, polać sosem i udekorować listkami szałwii.